MARTHA HIGH & The Italian Royal Family - NOTHING‘S GOING WRONG

Martha High (1945) heeft al een lange carrière achter zich. Ze werd geboren in Victoria, Virginia, als Martha Harvin, ze groeide op in Washington DC. Op een talentenshow werd ze ontdekt door niemand minder dan Bo Diddley. Hij speelde zijn informatie door aan de toen opkomende band “The Jewels”, na een auditie waren de leden van de band zo onder de indruk dat ze meteen werd ingelijfd, dat was in 1963. Enkele jaren later haalden ze een hit met “Opportunity” met hulp van o.a. George Clinton. Bij een optreden in 1965 kwam James Brown luisteren en raakte zo onder de indruk dat hij na de show backstage ging en hen vroeg deel uit te maken van de James Brown Revue.

Dat was de start van de carrière van Martha naast de Godfather of Soul, de samenwerking duurde 32 jaar en daarmee is ze de achtergrondzangeres die het langst bij James Brown heeft gewerkt. Zij is te horen op de live versie van “There was a time”en in 1974 op de single “The Payback”en de hit “Body Heat”. Ze was met James in Vietnam om de troepen te vermaken en ook bij het optreden bij het legendarische “Rumble in the jungle“ evenement in Zaire met zo’n 60.000 toeschouwers. In 2000 verlaat ze James Brown en gaat op toernee met Maceo Parker. Ze sluit zich aan bij de Soulpower organisatie en toert door Europa en Afrika. Met de Japanse funk ambassadeurs “Osaka Monorail” nam ze “Tribute to my Soul Sisters op, een album dat goed onthaald werd.

En dan is er nu ”Nothing’s going wrong” op het Italiaanse Blind Faith label, de titel is wat ongelukkig gekozen want er is wel degelijk het een en ander mis met de muziek. Het begint niet verkeerd met het pittige “A Little Spark”, maar hier is al te horen dat de tand des tijds wel heeft toegeslagen op de vocale prestaties van Martha, haar uithalen klinken schel en zitten er ook vaak naast. De band met de waanzinnige naam The Italian Royal Family is een groot orkest met veel schetterend koperwerk, namen en instrumenten ontbreken ten enenmale op dit promotie exemplaar en waren ook niet te vinden op het net. Dieptepunt vind ik de lofrede op Amerika in “I Sing America” en dat in deze Trump tijd ! Je moet wel lef hebben. Nee aan mij is dit niet besteed.

Jan van Leersum.

 

 

30-4-2020 Het Paard, Den Haag
1-5-2020 De Vorstin , Hilversum.
2-5-2020 Rhythm & Blues Night, De Oosterpoort

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Blind Faith Rec.
Distr. : Coast to Coast

video